Bestuurshub.

Wat is Bestuurshub?

Bestuurshub is hét governance expertisecentrum, een instituut voor samenwerken en goed bestuur vormgegeven door, voor en met bestuurders en interne toezichthouders binnen het semipublieke domein. Doordat de Stichting geen winstoogmerk heeft, wordt er met een maatschappelijke drive en insteek samengewerkt tussen (interne) adviseurs, bestuurders en interne toezichthouders vanuit een eco gedachte: samen met Participanten, soms tevens ondersteund door experts (Ambassadeurs), wordt vanuit verschillende disciplines (om niet) kennis met elkaar gedeeld.

Het is een hub met als primair doel verbinden en het delen van kennis en ‘best practices’ om (1) tot betere besluiten te komen en (2) in samenwerking invulling te geven aan goed bestuur. Met de menselijke maat voorop en het delen van ideeën en best practices als verbindende factor daarbij, stelt Bestuurshub Participanten in staat om (sectoroverstijgend) basisreglementen en governance documenten laagdrempelig te consulteren via de governancebank. Participanten zijn licentiehouders en kunnen via de hub met elkaar communiceren. De Stichting faciliteert daarnaast het uitzetten en plaatsen van governance gerelateerde hulpvragen bij collega-bestuurders, interne toezichthouders en/of bestuurssecretarissen via een online community. Ook wordt samenwerken in de ‘kluskeuken’ gestimuleerd en gefaciliteerd: een plek waar praktische tips en tricks tussen interne adviseurs en bestuurssecretarissen worden uitgewisseld. Samen kom je namelijk niet alleen verder, het is ook veel leuker!

Waarom doen we dat?

In colleges van besturen en raden van toezicht worden belangrijke beslissingen genomen die impact hebben op duizenden leerlingen, studenten, cliënten, patiënten en/of bezoekers. Bestuurders en interne toezichthouders worden daarbinnen vaak geconfronteerd met het verplicht opstellen van reglementen en protocollen, die toegepast moeten worden in een steeds complexere context. Via de hub worden governance gerelateerde ‘best practices’ en raamwerkdocumenten door Participanten zelf ter beschikking gesteld, deze worden geobjectiveerd en gecategoriseerd door de Stichting en in de governancebank geplaatst, zodat deze als basis voor interne maatwerkstukken gebruikt kunnen worden. Omdat het best practices zijn kunnen vervolgens ook AI toepassingen worden gebruikt: vanuit het principe 'quality in & quality out' zijn we er namelijk van overtuigd dat stukken naar een hoger niveau kunnen worden getrokken en iedereen er uiteindelijk beter van wordt. Ook kunnen governancegerelateerde vragen van interne toezichthouders en bestuurders via de community gedeeld worden en vanuit de community, eventueel door het inzetten door de Stichting van een van onze Ambassadeurs, worden beantwoord. De Stichting faciliteert het uizetten van de vragen al dan niet in grotere kring, omdat er uiteraard altijd rekening gehouden wordt met de gevoeligheid van thema's. Ook kan er in diverse samenstellingen, met een landelijk bereik, worden samengewerkt aan dossiers in een co-hub. 

Aansluiten bij Bestuurshub betekent anders gezegd deel uit maken van een moderne community en een kennisinstituut waar je gestructureerd vragen aan elkaar kunt stellen en beantwoorden, goede voorbeelden kunt delen en van elkaar mag gebruiken, hoogkwalitatieve kennisdeling plaatsvindt, sectoroverstijgend doch vanuit een vergelijkbare maatschappelijk opdracht kunt samenwerken aan en voor goed bestuur. 

Voor wie?

Bestuurshub is er voor non-profit organisaties die actief zijn binnen onderwijs, cultuur, zorg of welzijn en faciliteert kennisbijeenkomsten, houdt de door Participanten en Ambassadeurs zelf samengestelde governancebank bij, zorgt voor de menselijke verbinding tussen bestuurders en interne toezichthouders en verzorgt praktische ondersteuning voor bestuurssecretarissen. Dit kan ook bestaan uit het ter beschikking stellen van werk- en vergaderruimte via co-hubs om niet alleen online maar ook fysiek samen te kunnen werken aan projecten of vraagstukken met collega-secretarissen uit verschillende sectoren.

Join de community!

Wilt u de meerwaarde ervaren van onze community als Participant, Ambassadeur of wilt u het concept steunen als Sympathisant? Klik dan voor meer informatie door of schrijf u in via Participant,  Ambassadeur  of Sympathisant